Some questions about major label bands?

Friday, May 30, 2014
By admin
Sign to a Major Label
by wallyg

Question by Lannie Xiene: Some questions about major label bands?
1. Do record labels tell bands what to look like?

2. Do record labels write songs for bands and make the bands pretend that they wrote them?

3. Do record labels tell a band what type of music they have to make (Example: Two gothic/emo bands were bottled at one festival, both and major label bands and both changed their style into some frooty-tooty pop for their next album after the bottling).

4. Do record labels make bands scrap albums if they’re not happy with the work?

5. Do record labels create riffs/tunes for a band and pretend that the band made it?

6. What’s the role of a producer?

7. Are the ‘this band saved my life’ quotes true or just attention seeking? (I know it’s not major label related, I just hear that everywhere).

8. Can record labels make a band do publicity stunts (like onstage kissing a I’ve seen in a few bands)? And one time I saw that one guy witness 9/11 but I’m unsure whenever it was a publicity stunt or to sell his bands and make money and I found it weird that he was an alcoholic for YEARS and a mild coke user yet he got clean and sober in 17 days…For most people it takes years…

9. Why do record labels sign bands with attractive members?

Kaythanks

Best answer:

Answer by Daniel L
i dont know about that but when i make my band noboby is going to tell me shit on what to do look like or act like

Add your own answer in the comments!

Tags: , , , , ,

2 Responses to “Some questions about major label bands?”

  1. 1
    Joshua Kelsall Says:

    1. – Generally the label have an image for a certain singer that they want them to have or keep to. The singer might have the image already, but if that image is succesful then the label don’t allow the singer to change their look, because the label might lose to much money.

    2. Not sure, though I doubt labels have the brains to write songs, although there are a lot of crap songs in the mainstream today, and nearly all of them sound the same. Could it be that one big label is writing all of this garbage?

    3. Record labels like to file and catogorise their stars. Once a singer or band is placed in a certain category, Jazz, R&B, Pop ect. they are allowed little room for experimentation, because that might again cause bad sales and we couldn’t have that; not for the sake of freedom of expression.

    4. I doubt they scrap albums, but if they don’t like them, they will be incredibly nasty and spiteful. Singer, Aimee Mann released her second album, I’m With Stupid, which her label didn’t like and so they barely promoted it at all. Just shows how vindictive they can be.

    5. I’m not sure about this one, but again they will have a particular style in mind for their artists, and won’t let them stray to far musically, again why most mainstream stuff sounds the same.

    6. The producer is someone who brings the album together. (I think) They mix the album, which means they alter the sound, either by bringing out a guitar or drum beat, to give it more prominence, or distorting the instruments, or (sad to say) auto-tuning the singer’s voice.

    7. I think it’s a little dramatic, but music can help people get through bad patches in their lives as it provides a release. Perhaps the majority, partiularly overly dramatic, in your face teens, are just being melodramatic. Depends on the person.

    8. I don’t know about making, but I bet if you refused them they wouldn’t promote your album as much. They will want singers and bands to do stunts in order to give them attention and attract more sales.

    9. Because society has become very vain. Interesting that about 20 years ago and further back, it was about music and certainly not looks. In these times, music was truly a work of art, it was exciting and mysterious. Now it’s about having a vulgar, in your face, image, with stunning women strutting about like sluts, and macho men pretending to be big gangstas innit?

    Hope my answers helped.

  2. 2
    Billy Says:

    1. Do record labels tell bands what to look like?

    Answer: No. Labels do not have the right to tell an Artist how to look. They may encourage an Artist, but they cannot insist.

    2. Do record labels write songs for bands and make the bands pretend that they wrote them?

    Answer: No. That would be a violation of intellectual property law. Credit must be given to the creator of the work.

    3. Do record labels tell a band what type of music they have to make (Example: Two gothic/emo bands were bottled at one festival, both and major label bands and both changed their style into some frooty-tooty pop for their next album after the bottling).

    Answer: It’s important to understand that when an Artist signs a record contract, they become independent contractors. They are hired to make music on behalf of the label.

    4. Do record labels make bands scrap albums if they’re not happy with the work?

    Answer: Yes. Scrapping albums is a label’s way of counting their losses. There are several circumstances that can lead to an album being scrapped. If the recording process is taking too long or going unreasonably over budget, the album will be scrapped. If the final product is ill produced or unreleasable, the album will be scrapped.

    5. Do record labels create riffs/tunes for a band and pretend that the band made it?

    Answer: See answer 2.

    6. What’s the role of a producer?

    Answer: A Producer has many roles. Their primary role is to ensure the album is completed on schedule and within the projected budget. A Producer is also considered a high ranking Engineer whom is heavily relied on to ensure the final product exceeds the expectations of industry standards. What this means is that the Producer is intrusted with the creative authority to manipulate and modify compositions, song structuring, and overall sound of the final mix.

    7. Are the ‘this band saved my life’ quotes true or just attention seeking? (I know it’s not major label related, I just hear that everywhere).

    Answer: A band has never saved my life.

    8. Can record labels make a band do publicity stunts (like onstage kissing a I’ve seen in a few bands)? And one time I saw that one guy witness 9/11 but I’m unsure whenever it was a publicity stunt or to sell his bands and make money and I found it weird that he was an alcoholic for YEARS and a mild coke user yet he got clean and sober in 17 days…For most people it takes years…

    Answer: No. A label cannot make an Artist do anything of that sort.

    9. Why do record labels sign bands with attractive members?

    Answer: It’s not that labels only sign Artists whom are attractive… The fact is that fame and success makes a person appear more attractive than they were prior. Truthfully, there are a lot of Entertainers out there that a vast majority of us wouldn’t find overwhelmingly attractive if they weren’t successful Entertainers. Indeed it’s strange how fame can turn an unattractive person into a sex symbol.

Leave a Reply

What are you looking for?